Rödkål Red Cap är en tidig sort som ger lagom tunga huvuden. Testad 2021 7/8 fröer grodde. 1,8-2,5 kilo Utvecklingstid cirka 90 dagar. Såtid: Maj-direkt Läge: Sol/Friland Källa: Spisa.nu Rödkål är en underarter till kål. Den bildar kompakta runda huvuden av tätt sittande blad. De yttre bladen är mörkt röda medan de inre är ljuare röda. Stock och bladstjälkar är vita. Rödkål är i praktiken en vitkål fast röd. Vikt: Ett normalstort kålhuvud väger cirka 800 gram. Smak: Rödkål är krispig och har fyllig kålsmak. Alternativ: Vitkål. Försäljning: Rödkål kan köpas färsk och färdiglagad, konserverad året om. Förvaras bäst kallt i kylskåp +2 till +4°C, gärna i plastpåse för att inte torka ut. God hållbarhet, ett par veckor. Portionsberäkning: Som ingrediens i en tillbehörssallad räcker ett huvud (800 gram) till 8-10 portioner (100+ gram/portion). Som kokt ensamt tillbehör till mat behövs cirka 200 gram/portion, dvs ett huvud till 4 portioner. Serveras även potatis e.d. till maten halveras mängden till 100 gram/portion (1 huvud till 8 portioner). Till kålsoppa behövs 125-150 gram/portion, dvs ett huvud till 5-6 portioner. ANVÄNDNING Rödkål kan användas på samma sätt som vitkål. Den kan ätas råriven i sallad gärna med lite pressad apelsin eller citron. Som sallad passar den även lättstekt och kan också ingå i gratänger. Den kan kokas och är då vanligt tillbehör till kötträtter. Rödkålen brukar syras och sötas t.ex. kokt med äpple, sirap, vinäger e.d. Serveras varm eller kall. Sådan rödkål passar bra till skinka, revbensspjäll, gås eller korv. Rödkål har sin naturliga plats brevid skinkan på julbordet.